Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bunun ağacına verilen ad. Antep fıstığı ağacından yetişir, yağlı, ince kabukludur. Tatlıcılıkta ve eczacılıkta öksürük şurubu yapımında kullanılır. Lezzetli tohumları sevilerek tüketilir.Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerden biri olan Antep fıstığı’nın kökeni, Batı-Orta Asya ve Suriye’den Afganistan’a kadar olan bölgelerdir. Ancak, gerek besin değerinin yüksek olması, gerekse lezzeti; bu ürünün tarih boyunca, dünyanın birçok ülkesine yayılmasına ve farklı bölgelerde yetiştirilmesine neden olmuştur. Adının geçtiği ilk çağlardan itibaren kral sofralarında dahi kendine yer edinmiş olması, Antep fıstığının çok eskilerden beri kültür çeşitlerinin bulunduğunu ve meyve değerinin bilindiğini göstermektedir. Konu ile ilgili en eski kaynaklar, Antep fıstığının ilk olarak Etiler tarafından Güney Anadolu’da kültüre alındığını belirtmektedirler. I. yüzyılın başlarında ise en önemli doğal yetişme alanlarından biri olan Suriye’den İtalya’ya götürülmüş, ardından eşsiz lezzetinin referansıyla diğer Akdeniz ülkelerine de yayılarak yetiştirilmiştir.Bir Sivaslı olarak antep fıstığını bende cok severim türkiyenin her yöresindeki herşey güzeldir ve antep baklavasını yemenizi tavsiye ederim.
Antep Fıstığı
17 Haziran 2009 Çarşamba | Gönderen admin zaman: 03:44
Etiketler: antep baklavası, antep fıstığı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder